De European Open in Antwerpen gaat door

17th augustus 2020

De European Open in Antwerpen gaat door

Antwerpen, 17 augustus 2020 – Wij zijn zeer verheugd u de vijfde editie van de European Open te kunnen aankondigen. Van 18 tot en met 25 oktober wordt de Lotto Arena in Antwerpen opnieuw de hotspot voor toptennis in België. Omdat er in 2020 weinig tennistornooien kunnen en/of zullen plaatsvinden, zijn wij ervan overtuigd dat we hierdoor Vlaanderen nog meer op de (tennis)wereldkaart plaatsen.

Na vele maanden van planning en wachten op de bevestiging van de ATP-kalender is het nu officieel: de vijfde editie van de European Open gaat door. Het tornooi is klaar om nationale en internationale (top)spelers te ontvangen. Herinner u de grandslamwaardige finale van vorig jaar tussen winnaar Andy Murray en finalist Stanislas Wawrinka.

Cruciaal in de beslissing om het tornooi in deze onzekere tijden toch te laten plaatsvinden was de erkenning en steun van de Vlaamse Regering. De European Open in Antwerpen is erkend als Vlaams Topevent en heeft door deze steun zekerheid voor de komende drie edities. Daarnaast konden we ook blijven rekenen op de steun van onze trouwe partners: Stad Antwerpen, Port of Antwerp, PSA en Emirates. Ook de ATP en de spelers hebben heel wat inspanningen gedaan, zodat het tornooi toch zou kunnen doorgaan.

Tornooidirecteur Dick Norman: “Er waren meerdere redenen waarom we beslist hebben het tornooi dit jaar toch te laten plaatsvinden, maar een belangrijke reden was dat we een hoopvol signaal, een opsteker, wilden geven aan de zwaar getroffen evenementensector. Daarnaast willen we het publiek ook aanzetten om te blijven sporten. Tennis is de derde grootste sport in Vlaanderen en zien spelen doet spelen. Studies wijzen trouwens uit dat sporten belangrijk is en blijft, ook om weerbaarder te zijn tegen het COVID-19 virus.”

“We zijn trots dat Antwerpen op de ATP-kalender blijft staan tussen al die grote wereldsteden en door de schaarste aan tornooien zal er wereldwijde media-aandacht zijn voor ons land. We zijn ervan overtuigd dat we (opnieuw) heel wat topspelers zullen mogen verwelkomen in Antwerpen, mede door de annulatie van de Chinese tornooien, het feit dat wij het enige tornooi in Europa zijn die week en de honger naar competitie van veel spelers. Spelers kunnen dus vanaf vandaag hun tornooischema beginnen te plannen.”

“We hopen hiermee al onze leveranciers en medewerkers een duwtje in de rug te kunnen geven om het hoofd boven water te kunnen houden in deze moeilijke tijden.”

“Met zo’n 158.000 leden is tennis een van de breedst gedragen sporttakken in Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “De Vlaamse Regering heeft de European Open erkend als Vlaams topevenement en kan rekenen op een jaarlijkse financiële steun van € 250.000. Die steun geeft het tornooi met een zeer aantrekkelijk internationaal deelnemersveld zekerheid voor de komende drie edities. Tot en met 2022 zal Antwerpen dus al zeker het kruim van het internationale mannentennis kunnen ontvangen.”

WILDCARD VOOR DE TWEE HOOGST GERANGSCHIKTE BELGEN. OOK SANDER GILLÉ EN JORAN VLIEGEN VAN DE PARTIJ

Voor onze Belgische topspelers die al lang op non-actief staan, is de European Open heel belangrijk om te kunnen deelnemen aan een tornooi in eigen land.

De twee hoogst gerangschikte Belgische spelers, momenteel Kimmer Coppejans en Ruben Bemelmans, krijgen een wildcard. De hoogst gerangschikte speler op datum van de entry list (die dit jaar één maand voor de start van het tornooi bekend gemaakt wordt) krijgt de wildcard voor de hoofdtabel. De tweede hoogste krijgt een wildcard voor de kwalificaties.

Ook Sander Gillé en Joran Vliegen, ons beste dubbelduo zijn blij om in eigen land te kunnen aantreden.

COVID-PROOF

De organisatie heeft de laatste maanden heel hard gewerkt om een COVID-proof editie te kunnen organiseren en staat constant in nauw overleg met ATP, de Vlaamse overheid, de Lotto Arena en Stad Antwerpen. Er is een volledig COVID-19 protocol uitgewerkt om het tornooi in veilige omstandigheden te kunnen laten doorgaan en we volgen ook de heel strenge eisen van de ATP op. Of we publiek zullen mogen ontvangen, is momenteel nog koffiedik kijken maar de capaciteit van de Lotto Arena is voldoende groot om een beperkt publiek in veilige omstandigheden te verwelkomen.

Ook onze hospitality zal COVID-proof georganiseerd worden en voldoen aan alle horecamaatregelen die op dat moment van kracht zijn.

Door de onzekere omstandigheden zullen wij de ticketverkoop pas eind september opstarten, als er meer duidelijkheid is over hoeveel toeschouwers we juist zullen mogen toelaten.

We zijn ervan overtuigd dat de vele honderdduizenden tennisfans verheugd zullen zijn dat er opnieuw toptennis in België te zien zal zijn. We versterken eveneens het imago van Vlaanderen als tennisregio.

Pin It on Pinterest