Korda, Thiem, Gasquet en Auger-Aliassime spelen halve finales

David Goffin kon zich vrijdagavond niet plaatsen voor de halve finales  van het enkelspel. De Luikenaar verloor in twee sets van ex-European Open-winnaar Richard  Gasquet. De andere halve finalisten zijn Sebastian Korda, Dominic Thiem en Félix Auger-Aliassime.  

Na zijn vlotte overwinning tegen derde reekshoofd Diego Schwartzman (ATP-19) moest Goffin in de  kwartfinale aantreden tegen Richard Gasquet (ATP-82), die de eerste editie van de European Open in  2016 won. In de eerste set nam Gasquet de beste start. Hij kon een vierde breakbal van Goffin  verzilveren voor een 3-1 voorsprong. Gasquet rook zijn kans en zette Goffin onder druk in de eerste  set. Een tweede break was voldoende om de eerste set binnen te halen: 6-2. In de tweede set was  Goffin meteen op de afspraak, maar een pak breakballen leverde aan beide zijden geen break op. Een  beslissende tiebreak moest de doorslag geven. Goffin begon daar het best aan en de Luikenaar dwong  een setbal af. Maar Gasquet sloeg terug en hengelde de spannende tiebreak toch binnen 7-6(6). Na 1  uur en 53 minuten plaatste Gasquet zich dus met 6-2 en 7-6 voor de halve finale. Daarin speelt hij tegen de Canadees Auger-Aliassime (ATP-10). 

Vrijdag stonden nog een paar mooie duels op het menu. Eentje daarvan was dat tussen de Pool Hubert  Hurkacz en 17-voudig ATP-winnaar Dominic Thiem. Hurkacz won in zijn eerste wedstrijd in drie sets  van de jonge Brit Jack Draper (ATP-48), terwijl Thiem in eerdere wedstrijden te sterk was voor onze  landgenoot Michael Geerts (ATP-268) en Francisco Cerundolo (ATP-28). 

Hurkacz (ATP-11) nam een blitzstart en denderde met een vroege break naar een 5-2 voorsprong. De  Pool imponeerde met zeven aces in de eerste set. Het werd 6-3. Thiem liet af en toe al flitsen zien, met  een aantal knappe passingshots. In de tweede set hielden de twee spelers elkaar wat meer in  evenwicht. Een tiebreak bracht de beslissing. Een ware thriller: de 25-jarige Hurkacz liep uit tot 3-0 en  uiteindelijk 6-4. Thiem redde twee matchballen, waarvan één met hulp van de netrand. De  Oostenrijker werkte nog een derde matchpunt weg en greep de tiebreak met 6-7(9). Ook de derde set  stond bol van de spanning. Beide spelers moesten een breakpunt ongedaan maken en het kwam opnieuw tot een tiebreak. Hurkacz begon met een dubbele fout. Daarin kwam een fabuleuze Thiem  op een 1-4 en 2-6 voorsprong. De Oostenrijker maakte de partij af bij zijn vierde matchpunt.  

Thiem speelt zaterdag in de halve finale tegen de Amerikaan Sebastian Korda (ATP-36) die vlot achtste  reekshoofd Yoshihito Nishioka (ATP-39) klopte. Korda won hun enige eerdere confrontatie ook al. In  de eerste set domineerde de Amerikaan de partij. Met 11 winners ging hij drie keer door de opslag van  Nishioka. De Amerikaan gunde Nishioka in amper 24 minuten geen enkel spelletje in de eerste set. Hij  serveerde ook sterk in de tweede set en ging bij 3-2 door de opslag van zijn opponent. Korda maakte  de partij af met 6-0 en 6-2 na amper 52 minuten. 

De afsluiter van de avond was Daniel Evans (ATP-26) tegen Félix Auger-Aliassime (ATP-10). In een  spannende eerste set met enkele spectaculaire punten kon Evans net het verschil maken met 6-4. Ook 

de tweede set ging gelijk op. Bij een 1-2 stand liet Auger-Aliassime na om een break te forceren en  werd het toch 2-2. De tweede set draaide uit op een tiebreak. Ook daarin ging het gelijk op, maar  Auger-Aliassime diepte een 2-4 en 3-5 voorsprong uit tot setwinst: 6-7(4). In de derde set kreeg Auger Aliassime één breakbal op 1-1, genoeg voor een uiteindelijke 1-2 voorsprong. De Canadees diepte deze  tussenspurt verder uit tot matchwinst: 2-6.  

De Vlaamse overheid slaat via EventFlanders de handen in elkaar met stad Antwerpen om dit  topevenement mogelijk te maken. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar  is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het  departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.