Sebastian Korda en Félix Auger-Aliassime finalisten van European Open 2022

De finalisten van de European Open 2022 zijn bekend. Na twee enorm  spannende halve finales kroonden Sebastian Korda en Félix Auger-Aliassime zich tot matchwinnaar

De eerste wedstrijd van de dag was een demonstratiewedstrijd in het rolstoeltennis tussen het  Belgisch/Nederlandse duo Egberink/Gérard en het Nederlandse duo Scheffers/Spaargaren. Een zeer  evenwichtig duel der Lage Landen eindigde op 6/5 in het voordeel van het Nederlandse duo. 

In de eerste halve finale van het enkelspel keken Dominic Thiem en Sebastian Korda elkaar in de ogen.  Met heel wat sterke services hielden beide spelers elkaar in evenwicht in de eerste set. Een tiebreak  moest de doorslag geven en daarin kwam Korda op een 4-2 voorsprong, maar Thiem gaf zich niet  gewonnen. Vijf punten op rij leverden hem setwinst op: 7-6(4). 

Thiem, voormalig nummer drie van de wereld, trok die lijn niet door bij de start van de tweede set. Hij  kreeg direct een break op love te verwerken. De 17-voudige ATP-winnaar brak meteen terug, maar  moest in het spelletje nadien opnieuw zijn opslagspel toestaan aan een weerbare Korda. De Amerikaan  zocht meer en meer de lijnen op, terwijl het breakballen regende in de tweede set. Korda wist die het  best te benutten en pakte de set met 3-6. 

Zoals zo vaak op de European Open dit jaar zorgde de derde set voor vuurwerk. Thiem dwong in het  zevende game twee breakpunten af en dat leverde een 4-3 voorsprong op: een bal van Korda week af  op het net en de Oostenrijker ging met 4-3 aan de leiding. Korda liet zich allesbehalve uit het lood  slaan. Een tweede breakbal was de goeie voor 4-4. Een tiebreak moest ook nu weer de beslissing  brengen. De 22-jarige Amerikaan klom op een 0-3 voorsprong. Thiem spartelde nog tegen en kwam  terug tot 3-4, maar daar bleef het bij: 6-7(4). De partij duurde 2 uur en 43 minuten. Voor Korda  betekent ditzijn tweede finale op een week tijd, want hij stond al in de finale in Gijon (ATP 250). Korda verloor in Spanje van Andrey Rublev (ATP-8). 

In de tweede halve finale stonden ex-winnaar Richard Gasquet en de Canadese nummer 10 Félix  Auger-Aliassime tegenover elkaar. Ook deze wedstrijd was van een erg hoog niveau en gelijkopgaand.  De knappe backhands van Gasquet en de versnellingen van Auger-Aliassime konden een volgepakte  Lotto Arena meermaals bekoren. Een tiebreak moest de beslissing brengen in de eerste set en Auger Aliassime kon die met een knap passingshot met een 0-3 en even later 0-4 voorsprong aanvatten.  Gasquet kwam nog terug tot 2-5, maar Auger-Aliassime gaf de Fransman geen kans meer om terug te  komen: 6-7(2). 

In de tweede set was het alweer spannend. De knappe punten en close calls stapelden elkaar op. De  Canadees moest zijn beste tennis bovenhalen en kon Gasquet driemaal terug tot deuce dwingen op  zijn opslag, maar de Fransman bleef ijzig kalm en won de game (5-4). Bij een 5-5 stand kreeg Auger Aliassime weer een breakkans, maar ook nu werkte Gasquet die weg. Ook nu moest een tiebreak  beslissen: Auger-Aliassime diepte een 2-5 voorsprong uit tot 6-7(3) matchwinst.

Het Nederlandse duo Griekspoor/van de Zandschulp versus het Indisch/Nederlandse tweetal Bopanna/Middelkoop maakt zondag om 13:30 uur uit wie de finale van het dubbelspel wint. Niet voor  16 uur start de finale van het enkelspel tussen Korda en Auger-Aliassime. 

De Vlaamse overheid slaat via EventFlanders de handen in elkaar met stad Antwerpen om dit  topevenement mogelijk te maken. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar  is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het  departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.