Félix Auger-Aliassime wint European Open 2022!

Félix Auger-Aliassime heeft de zevende editie van de European Open  gewonnen. De Canadees versloeg zondag in de finale de Amerikaan Sebastian Korda (ATP-36) in  twee fraaie sets: 3-6 en 4-6. 

Tweede reekshoofd en nummer tien op de ATP-ranking Auger-Aliassime streed voor zijn derde ATP titel van het jaar in de finale van de European Open in een bomvolle Lotto Arena. De Amerikaan Korda  kon zijn eerste ATP-titel van het jaar winnen. Beide 22-jarige spelers stonden voor de derde keer  tegenover elkaar. In de onderlinge confrontaties stond het 1-1 gelijk. 

In de eerste set was het servicespel van beide tennistoppers vrijwel onberispelijk en gaven ze elkaar  geen breakkansen. In het zesde game liet Korda ging Auger-Aliassime met een subliem dropshot naar  zijn eerste breakpunt en het was meteen het goede. De Canadees diepte de voorsprong uit tot 2-5 en  kreeg zelfs een eerste setbal op Korda’s opslag. De Amerikaan werkte het setpunt weg maar één game  later klaarde Auger-Aliassime de klus op zijn eigen opslag. Met opnieuw een mooi dropshot won de  Canadees de eerste set met 6-3. 

Na de eerste set kreeg Korda blessurebehandeling, maar hij bleef tot het uiterste gaan. Hij knokte zich  naar twee breakballen. Auger-Aliassime werkte de breakpunten weg met opnieuw een sterke opslag en benutte in de volgende game wel een breakbal. Bij een 4-5 voorsprong kon het tweede reekshoofd  serveren voor de match. De Canadees hield het hoofd koel, maakte het gemakkelijk af op zijn opslag  en kroonde zich zo met 3-6 en 4-6 tot de winnaar van de zevende editie van de European Open. Het is  de derde ATP-titel voor Auger-Aliassime. Eerder dit jaar won hij al het ATP- tornooi van Rotterdam en  dat van Firenze. 

Het Nederlandse duo Tallon Griekspoor (ATP D-684) en Botic van de Zandschulp (ATP D-216) had  eerder op de dag het dubbeltoernooi gewonnen tegen het Indisch-Nederlandse team Rohan Bopanna  (ATP D-20) en Matwe Middelkoop (ATP D-25). In het tweede game versierde het Indisch/Nederlandse  duo al een break. Middelkoop en Bopanna hielden hun voorsprong vast en grepen de eerste set met  3-6. 

Het Nederlandse tweetal knokte terug en ging in het achtste game van de tweede set door de service van Middelkoop en Bopanna. Van de Zandschulp en Griekspoor verzilverden hun tweede setbal en  brachten de bordjes weer in evenwicht met 6-3 setwinst. In de supertiebreak in de derde set klom het  duo van de Zandschulp en Griekspoor op een 9-5-voorsprong. De eerste matchbal was meteen de  goeie en halen zo de dubbeltitel binnen. Deze eindzege in Antwerpen is hun eerste dubbeltitel samen.

Kristoff Puelinckx, Founder&CEO Tennium: “We breken dit jaar alle records met de  toeschouwersaantallen, in totaal verkochten we ruim 28 000 tickets. Al vanaf het begin van de week  kwam een pak volk opdagen. Het viel op dat de ticketverkoop vooral boomde net voor het tornooi.  We hebben ook nu weer veel felicitaties gekregen van stad Antwerpen, de Vlaamse en federale  overheid, sponsors en tal van anderen over de organisatie. Ik wil hen bedanken voor de vlotte  samenwerking. Ook de spelers gaven heel positieve feedback. Heel wat spelers hebben ook de stad  bezocht en bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan Chocolate Nation. Ik wil ook Dick, Ilse en hun  volledige team feliciteren voor de organisatie.” 

Dick Norman, Tornooidirecteur European Open: “Ik ben een erg tevreden tornooidirecteur. We zijn  er opnieuw in geslaagd een mooie deelnemerslijst samen te stellen, een mix van jong talent en ervaren  spelers. En ook nieuwe namen, denk maar aan Gilles-Arnaud Bailly, een 17-jarige Belg die hier heel  goed gespeeld heeft. We hebben heel wat spannende en schitterende wedstrijden gezien. Al vanaf de  eerste dag was er veel komen opdagen in de Lotto Arena. Toptienspeler Félix Auger-Aliassime is een  fantastische eindwinnaar van de European Open 2022. We kijken al uit naar de editie van 2023, waar  de voorbereidingen al voor zijn begonnen.” 

Schepen voor sport Antwerpen Peter Wouters: “Game, set, match. De voorbije week hebben we  andermaal gezien dat die ‘match’ er ook is tussen de European Open en de tennisstad Antwerpen.  De samenwerking met Chocolate Nation inspireerde de verzamelde tennistop om heel wat lekkers  

uit het racket te toveren. Ook de vele toeschouwers toonden zich weer van hun beste kant en  moedigden alle spelers fel aan, al was er ook een gezonde portie (Antwerps) chauvinisme bij. Goffin,  Bailly, Bemelmans, Malisse en co kregen de handen enthousiast op elkaar, en bij lokale held Michaël  Geerts ging de decibelmeter pas echt de hoogte in. Dat blijft naar meer smaken! Wat Sporting A  betreft, mag editie nummer acht morgen al beginnen!”  

De Vlaamse overheid slaat via EventFlanders de handen in elkaar met stad Antwerpen om dit  topevenement mogelijk te maken. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar  is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het  departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.