Voor het eerst pakt European Open uit met vier Belgen op de hoofdtabel!

Op de tweede dag van de European Open kon Gilles-Arnaud Bailly (ATP-869) uitpakken met een straffe overwinning! De Georgiër Basiliashvili (ATP-318), voormalig nummer 16 van de wereld, was geen partij voor de jonge Belg die hiermee voor de tweede maal op rij een plaats bemachtigd op de hoofdtabel. Daarin moesten we vandaag wel afscheid nemen van onze landgenoot Raphaël Collignon (ATP-164). Hij verloor kansloos in twee sets van de Hongaar Marton Fucsovics (ATP-93) en neemt zo afscheid van het tornooi. Ex-winnaar Richard Gasquet verloor zijn wedstrijd en was voor een laatste maal te bewonderen in Antwerpen.

Na de knappe overwinning van gisteren tegen de Fransman Herbert (ATP-123) nam Gilles-Arnaud Bailly (ATP-869) het vandaag op tegen de ervaren Georgiër Nikoloz Basilashvili (ATP-318). Deze Georgiër, met al vijf ATP-titels op het palmares, was op papier geen makkelijke opdracht maar toch kon de Bilzenaar in de eerste set stevig weerwerk bieden. Meer zelfs, met lef en enkele geweldige slagen won Bailly de beslissende tiebreak met 7-4.

Basilashvili (ATP-318) was duidelijk zoekende en kon in de tweede set geen vuist meer maken. De jonge Belg stoomde door en haalde het uiteindelijk vlot met 7-6 en 6-1. Knap werk van onze landgenoot die in de volgende wedstrijd uitkomt tegen de Duitser Daniel Altmaier (ATP-84).

Op die hoofdtabel kwam er met Raphaël Collignon (ATP-164) vandaag nog een tweede Belg in actie. Zijn tegenstander, de Hongaar Marton Fucsovics (ATP-93), bereikte in het verleden al de kwartfinales en bleek over een uitgebreid arsenaal aan wapens te beschikken. Na een vroege break en een dubbele fout op setpunt verloor de 22-jarige Luikenaar de eerste set met 6-2. Ook in de tweede set eenzelfde spelbeeld. Onze landgenoot kwam er niet meer aan te pas en moest nog een zware 6-0 slikken. Harde cijfers voor Collignon.

Legende Richard Gasquet neemt afscheid in Antwerpen

De eerste ronde was ook het eindstation voor ex-winnaar en voormalig nummer zeven Richard Gasquet. De 38-jarige Fransman, die vorige week zijn afscheid aankondigde, moest zijn meerdere erkennen in de Argentijn Tomas Martin Etcheverry (ATP-37). Hij verloor in twee sets met 7-6 en 6-4.

Gasquet, de allereerste winnaar van het tornooi en met acht deelnames in Antwerpen nog altijd recordhouder, heeft een nauwe band met de European Open en was zichtbaar aangedaan bij zijn afscheid aan het Belgische publiek.

School Day – jongeren proeven van de tennissport

Op deze maandagmorgen werden de deuren ook opengezet voor de School day van de European Open. De schoolgaande jeugd kon zich eerst uitleven in een heus tennisdorp waar ze hun tennis skills konden etaleren.  Daarna werden ze uitgenodigd om gratis naar de wedstrijden te komen kijken. Heel enthousiast vuurden de 996 jongeren daarna hun tennishelden aan. Duidelijk een dag om niet snel te vergeten!

Belgian Day – Heel wat Belgen in actie op dinsdag!

Ook tijdens deze editie komt het Belgische tennis ruim aan bod. Met de winst van Bailly hebben we voor het eerst in de geschiedenis van het tornooi maar liefst vier Belgen op de hoofdtabel. En op dinsdag 15 oktober is er zelfs een heuse Belgian Day waarop heel wat landgenoten zullen aantreden.

Om te beginnen het dubbelteam Sander Gillé (ATP-31) en Joran Vliegen (ATP-31), die dit seizoen al sterke prestaties hebben neergezet en hun eerste wedstrijd spelen tegen het Franse duo Manuel Guinard (ATP-71) en Gregoire Jacq (ATP-64).

Een andere Belg die morgen in actie komt is toptalent Alexander Blockx (ATP-231). De 19-jarige Antwerpenaar is erop gebrand zich te tonen aan het thuispubliek en neemt het in zijn eerste wedstrijd op tegen de Fransman Arthur Rinderknech (ATP-62).

En tenslotte zijn natuurlijk alle ogen gericht op Zizou Bergs (ATP-69), die vanaf 18u30 de baan zal betreden tegen de Argentijn Facundo Diaz Acosta (ATP-67). Ongetwijfeld een spannende wedstrijd en een moment waarop de Lotto Arena op zijn grondvesten zal daveren.

Eerste reekshoofd en toptienspeler De Minaur mag dan weer warm lopen op woensdag, waar hij vanaf 18u30 de debatten zal openen.