Belgian Day voltreffer: Gillé en Vliegen overleven thriller, Zizou Bergs verovert publiek

De derde dag van de European Open stond helemaal in het teken van onze Belgen. Het Limburgse dubbelduo Sander Gillé (ATP-31) en Joran Vliegen (ATP-31) zorgde na een ware thriller voor de eerste overwinning van de avond. Publiekslieveling Zizou Bergs (ATP-69) behaalde snel een tweede succes door de Argentijn Facundo Diaz Acosta (ATP-67) te verslaan in twee sets. De 19-jarige Alexander Blockx (ATP-231) moest helaas het onderspit delven tegen de Fransman Arthur Rinderknech (ATP-62).

Belgian Day werd op gang getrapt door derde reekshoofd Sander Gillé (ATP-31) en Joran Vliegen (ATP-31). De Limburgers, die in 2023 nog de finale van Roland Garros haalden, namen het in hun eerste wedstrijd op tegen de Fransen Manuel Guinard (ATP-70) en Grégoire Jacq (ATP-62).

Onder het toeziend oog van Davis Cup-kapitein Steve Darcis namen de Belgen een moeilijke start. De samenwerking verliep stroef en dankzij enkele sterke opslagen van Manuel Guinard (ATP-70) haalden de Fransen de eerste set binnen met 6-4. In de tweede set liep het opmerkelijk beter. Na een snelle 3-0 voorsprong wonnen onze landgenoten de tweede set met 6-3.

Een super tiebreak moest de beslissing brengen en het scenario viel haast niet te bedenken. Na een gelijkopgaand begin konden de Belgen twee matchpunten niet benutten  en leek het momentum naar de Fransen te gaan. Een ongelofelijke misser van Guinard (ATP-70) besliste er toch nog anders over. 4-6, 6-3, 13-11 was de uiteindelijke eindstand. Een thriller die het publiek in extase bracht en het applaus deed losbarsten.

Na dit epische duel werd Center Court omgetoverd tot een kolkende arena. De intrede van publiekslieveling Zizou Bergs (ATP-69) als vaandeldrager van het Belgische tennis maakte heel wat los bij het Antwerpse publiek. Hij nam het in deze eerste ronde op tegen de Argentijn Facundo Diaz Acosta (ATP-67).

De Peltenaar was duidelijk niet onder de indruk. Na een vroege break snelde hij naar 2-4, maar toch kon hij die goede start niet aanhouden. De Argentijn knokte zich naar 4-4 en begon met alsmaar meer zelfvertrouwen te spelen. Maar de passie van Zizou en de energie van het thuispubliek maakten uiteindelijk toch het verschil. Onze landgenoot ging bij 5-5 door de opslag van de Argentijn en haalde de eerste set binnen met 7-5.

En ook in de tweede set was er aanvankelijk weinig verschil tussen beide spelers. Bij 4-4 ging Bergs (ATP-69) dan toch door de opslag van Diaz Acosta (ATP-67) en verzekerde hij zich van een plaats in de volgende ronde. Een oerkreet galmde door het stadion en het publiek veerde recht. Geweldige intrede van onze jonge landgenoot die zichtbaar genoot.

En dan moest Antwerpenaar en toptalent Alexander Blockx (ATP-231) nog komen. Blockx (ATP-231), voormalig nummer 1 bij de junioren, nam het in de laatste wedstrijd van de dag op tegen Arthur Rinderknech (ATP-62). Geen makkelijke opdracht voor onze jonge Belg, en dat bleek ook zo op het terrein. Na een vroege break haalde de Fransman de eerste set binnen met 6-3.

Ook in de tweede set kon de jonge Blockx (ATP-231) een snelle break niet meer ophalen. Onze 19-jarige landgenoot, die recent nog Denis Shapalov (ex-ATP-10) kon verslaan, moest zich helaas neerleggen met een zware 6-3, 6-1 eindstand.

Andere blikvanger vandaag was de Nederlander Botic van de Zandschulp (ATP-68). Onze noorderbuur, die in 2023 nog Carlos Alcaraz uit de US Open knikkerde, moest vandaag zijn meerdere erkennen in het achtste reekshoofd Marcos Giron (ATP-64). De Amerikaan, in 2020 nog kwartfinalist in Antwerpen, behaalde zijn honderdste overwinning op de ATP-tour met 6-4 en 6-1.

Vooruitblik naar woensdag: Bailly gaat voor nieuwe stunt en grote namen betreden voor het eerst de baan

Ook op de vierde dag van de European Open staat er weer heel wat te gebeuren. Na zijn schitterende overwinningen eerder op het tornooi neemt Gilles-Arnaud Baily (ATP-869) het in de tweede partij van de dag op tegen de Duitser Daniel Altmaier (ATP-84).

Na Bailly komen de broers Tsitsipás aan de beurt. De titelverdedigers starten hun tornooi tegen het Nederlandse duo Robin Haase (ATP-71) en David Pel (ATP-177).

Eerste reekshoofd Alex De Minaur (ATP-9) bindt eveneens morgen de schoenen aan. Bij zijn derde deelname in Antwerpen neemt de voormalige finalist het in de eerste ronde op tegen de Spanjaard Roberto Carballes Baena. (ATP-54)

Tenslotte komt ook het Canadese talent Félix Auger-Aliassime (ATP-21) in actie. De winnaar van 2022 speelt tegen de Hongaar Marton Fucsovics (ATP-87), die in de eerste ronde onze landgenoot Collignon (ATP-164) uitschakelde.