Dankzij Street Tennis proeven kansarme jongeren in Antwerpen van de tennissport.

In de aanloop naar de European Open wordt op 13 augustus 2024 een nieuwe editie georganiseerd van Street Tennis. Verspreid over 6 evenementen biedt dit initiatief in Antwerpen aan kansarme jongeren de unieke mogelijkheid om kennis te maken met de wereld van het tennis. Het doel is om hen te inspireren en de kans te geven om deel te nemen aan een sport die normaal gesproken voor velen buiten bereik ligt.

Met groot enthousiasme speelt de European Open nu al enkele jaren een voortrekkersrol in dit Street Tennis-project. Het grootste tennistornooi van België ziet het als hun missie om tennis toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun achtergrond.

In de voorgaande edities bleek alvast welke impact dit project heeft op de vele kinderen. De dankbaarheid was intens voelbaar. Oprecht. Met aanstekelijk enthousiasme was het voor velen dan ook de eerste keer dat ze een tennisracket vasthielden. Puur geluk. Het was duidelijk dat dit initiatief voor de kinderen als enorm waardevol werd ervaren.

Daar waar dit project in de beginjaren werd beperkt tot slechts enkele dagen, is het inmiddels uitgegroeid tot een heus platform waarin de krachten worden gebundeld om een heel deel van de jongeren echt te leren tennissen en hun daarna te laten integreren in een tennisclub. Om hun talent te ontdekken én te ontwikkelen. En dat er talent zit, is duidelijk. Misschien komt hier wel een nieuw toptalent uit voort?

Een krachtig partnerschap voor een mooi doel

Gijs Kooken, CEO van Tennis en Padel Vlaanderen, licht toe: “Kinderen een racket geven om een eerste keer op een bal te slaan en erdoor gebeten te worden ligt aan de basis van onze werking bij Tennis Vlaanderen. Elk kind heeft recht op het proeven van deze prachtige sport, en daarom dragen wij graag ons steentje bij in dit mooie project in samenwerking met de European Open. Het grootste tornooi van het land en wij als tennisfederatie brengen een sterke combinatie van heroes- en grassrootstennis naar de pleintjes van Antwerpen.” Hij voegt toe: “Ik wil naast de European Open ook onze hoofdpartner Ethias bedanken voor de financiële steun in het mogelijk maken van de lessen en trajectbegeleiding.”

Van pleintjes naar tennisclubs

Het initiatief richt zich op jongeren die anders weinig tot geen mogelijkheden hebben om met tennis in aanraking te komen. Naar het einde van de zomer toe worden deze kinderen met bakken enthousiasme en balgevoel naar één van onze Antwerpse tennisclubs begeleid door vzw Sportpret en de vrijetijdsbemiddelaars van Stad Antwerpen. Tijdens de winterlessenreeks krijgen ze de kans om hun tennistalent verder te ontwikkelen en echt te ontdekken wat de sport te bieden heeft.

Peter Wouters, schepen van sport, benadrukt het belang van dit initiatief: “In aanloop naar een nieuwe topeditie van de European Open in de Lotto Arena brengen we het tennis naar ’t stad en geven we de jeugd uit de buurt de kans om onder deskundige begeleiding een (eerste) balletje te slaan. Niet op hardcourt, gravel of gras, maar op de vertrouwde ondergrond van de Antwerpse pleintjes, waar Sporting A veel talent ziet ontluiken. Aanleg voor tennis of niet, zolang de kinderen maar een leuke én actieve tijd beleven. Jong en oud aan het bewegen en sporten krijgen is en blijft immers de baseline van ons sportbeleid.”

Een gezamenlijke inspanning

Naast Tennis Vlaanderen en de European Open speelt ook Ethias een cruciale rol in dit project. Dankzij de financiële steun van Ethias worden de lessen en trajectbegeleiding mogelijk gemaakt. Peter Maris, Head of Brand Activation bij Ethias, voegt toe: “Al jaren is het ons doel bij Ethias om mensen te laten sporten. Van topsport tot amateurs, en dit voor alle lagen van de bevolking. Ook degenen die het moeilijker hebben, moeten we helpen en motiveren. Daarom zetten we graag onze schouders onder dit project, samen met Tennis Vlaanderen en de European Open.”

Met Street Tennis willen de European Open, Tennis Vlaanderen, Ethias en de stad Antwerpen niet alleen de sportpromotie stimuleren, maar ook een positieve impact hebben op het leven van deze jongeren. Sport kan immers een krachtig middel zijn om zelfvertrouwen te kweken, sociale vaardigheden te ontwikkelen en een gevoel van gemeenschap te creëren.