Bijltjesdag op de European Open, eerste drie reekshoofden én Bergs sneuvelen!

Op de European Open werden vandaag de kwartfinales afgewerkt en die zorgden meteen voor vuurwerk. Eerste reekshoofd Alex De Minaur (ATP-9) verloor in de kwartfinale tegen de Fransman Hugo Gaston (ATP-77), tweede reekshoofd Stefanos Tsitsipás (ATP-11) moest de duimen leggen tegen de Tsjech Jiri Lehecka (ATP-33) en derde reekshoofd en ex-winnaar Félix Auger-Aliassime (ATP-21) sneuvelde tegen de Spaanse veteraan Roberto Bautista Agut (ATP-60). Tenslotte moest ook onze landgenoot Zizou Bergs (ATP-69) inpakken. Hij verloor tegen de Amerikaan Marcos Giron (ATP-47).

We begonnen vandaag met het duel tussen derde reekshoofd Félix Auger-Aliassime (ATP-21) en de 36-jarige Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-60), voormalig nummer 9 van de wereld. De 24-jarige Canadees Auger-Aliassime (ATP-21), ex-winnaar in 2020, haalde het eerste spel van de wedstrijd binnen met een ace en ging daarna op dat elan verder. Nadat hij bij 3-2 door de opslag van zijn tegenstander ging, gaf hij zijn voorsprong niet meer uit handen. (6-3) Bautista Agut (ATP-60), 11 ATP-titels op zijn naam en de oudste kwartfinalist in de geschiedenis van het tornooi, gaf zich echter niet gewonnen en hing na een snelle 3-0 in de tweede set de bordjes weer in evenwicht. (3-6)

De Spanjaard trok die lijn door in de derde set en kon bij 5-3 serveren voor winst. Auger-Aliassime (ATP-21) hield de hoop nog even levend en brak onmiddellijk terug maar moest uiteindelijk in de beslissende tiebreak toch het onderspit delven. Na 2 uur en 42 minuten plaatst Roberto Bautista Agut (ATP-60) zich ten koste van derde reekshoofd Félix Auger-Aliassime (ATP-21) en haalt hij voor het twaalfde seizoen op rij de halve finale van een ATP-tornooi.

Alex De Minaur sneuvelt tegen Fransman Gaston

In de tweede kwartfinale was het de beurt aan de Australiër en eerste reekshoofd Alex De Minaur (ATP-9). Hij moest voorbij de Fransman Hugo Gaston (ATP-77), vorig jaar al kwartfinalist in Antwerpen. De Minaur (ATP-9), die in 2022 nog van Gaston (ATP-77) verloor op Roland Garros, kende net als in de vorige ronde een moeizaam begin. Hij verloor al snel zijn opslag en kon die achterstand in de eerste set niet meer ophalen. (6-3)

In de tweede set rechtte de Australiër de rug en kon hij al snel zijn normale tempo ontwikkelen. De Minaur knokte zich terug in de wedstrijd (6-3) en een derde set moest ook in deze tweede kwartfinale de winnaar aanduiden. Lefgozer Gaston bood heel wat weerwerk in die derde set en dwong De Minaur uiteindelijk op de knieën. (6-3, 3-6, 7-5) Een pijnlijke exit voor de toptienspeler die daarmee ook een slechte zaak doet in de race naar de ATP Finals in Turijn. Gaston (ATP-77) bereikt voor de derde maal in zijn carrière de halve finale in een ATP-tornooi en neemt het daarin morgen op tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-60).

Tsitsipás verliest van Tsjech Lehecka

In de eerste van twee avondwedstrijden nam tweede reekshoofd Stefanos Tsitsipás (ATP-11) het in zijn kwartfinale op tegen vijfde reekshoofd Jiri Lehecka (ATP-33). Geen makkelijke opdracht, de Griek trok ook in hun laatste confrontatie aan het kortste eind, en dat werd vandaag al snel duidelijk. De Tsjech, die al het hele tornooi imponeert, had aan één break voldoende om de eerste set binnen te halen. (6-4)

Tsitsipàs, op zoek naar een derde halve finale in evenveel deelnames, liep ook in de tweede set al snel achter de feiten aan. Een vroege break zorgde ervoor dat ook het tweede reekshoofd zijn koffers mag pakken. (6-4, 6-4) De Tsjech Lehecka haalt zo zijn zesde halve finale van het seizoen en is een favoriet voor de eindzege.

Zizou Bergs neemt afscheid van thuispubliek

In de laatste kwartfinale was het de beurt aan onze landgenoot Zizou Bergs (ATP-69). Hij moest het opnemen tegen Marcos Giron (ATP-47). De vaandeldrager van het Belgische tennis werd door een uitzinnige menigte vooruit gestuwd maar moest al snel achtervolgen. De Amerikaan, een van de revelaties van het tornooi, deed onze landgenoot twijfelen. De jonge Peltenaar vond geen oplossingen en verloor kansloos de eerste set. (6-2)

Het publiek zette zich de tweede set nog eens achter hun publiekslieveling, maar het mocht niet baten. De jonge Peltenaar vocht voor wat hij waard was, maar moest uiteindelijk ook in de tweede set de nederlaag aanvaarden. Bergs heeft ook deze week met verve het Belgische tennis vertegenwoordigd en hoopt ongetwijfeld om in de volgende edities een gooi te doen naar de eindzege.

Dubbelspel: Oostenrijkers Erler (ATP-54) en Miedler (ATP-68) eerste finalisten

In het dubbeltornooi werd er vandaag al een halve finale afgewerkt. De Oostenrijkers Erler (ATP-54) en Miedler (ATP-68), die gisteren nog het Belgische duo Gillé (ATP-31) -Vliegen (ATP-31) naar huis stuurden, haalden het na een spannende wedstrijd in drie sets van het Nederlands-Britse duo Johnson (ATP-72) en Arends (ATP-65).

Ze nemen het in de finale op tegen de winnaar van de wedstrijd Haase (ATP-71)-Pel (ATP-177) tegen Galloway (ATP-38)-Nedovyesov (ATP-57).