Bautista Agut en Lehecka strijden zondag voor de European Open-titel!

De European Open 2024 nadert zijn ontknoping. Zaterdag werden de halve finales afgewerkt: de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-60) versloeg in de eerste halve finale de Fransman Hugo Gaston (ATP-77), in de andere halve finale was de Tsjech Jiri Lehecka (ATP-33) te sterk voor de Amerikaan Marcos Giron (ATP-31). In het dubbelspel bereikte het Amerikaans-Kazakse duo Galloway (ATP-38)-Nedovyesov (ATP-57) de finale. Ze nemen het hierin op tegen het Oostenrijkse duo Erler (ATP-54) – Miedler (ATP-68).

De Fransman Hugo Gaston (ATP-77) verraste door in de kwartfinale het eerste reekshoofd De Minaur (ATP-9) te verslaan, maar kende een moeilijk begin van zijn halve finale. De Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-60), voormalig halvefinalist op Wimbledon, begon sterk en brak al snel door de opslag van zijn tegenstander. De Fransman probeerde wel, onder meer door zijn 36-jarige opponent te laten lopen, maar kon niet verhinderen dat de eerste set naar zijn tegenstander ging. (6-3)

In de tweede set eenzelfde spelbeeld. Roberto Bautista Agut (ATP-60) ging bij 2-1 door de opslag van Gaston (ATP-77) en gaf die voorsprong niet meer uit handen. (6-4) De Spanjaard bereikt hiermee de 23e ATP-finale uit zijn carrière en duikt met deze overwinning de top-50 binnen op de ATP-ranking. Hij is meteen ook de eerste Spaanse finalist ooit in Antwerpen.

In de tweede halve finale stonden Jiri Lehecka (ATP-33), het vijfde reekshoofd, en Marcos Giron (ATP-31), het achtste reekshoofd, tegenover elkaar. Lehecka had de dag ervoor favoriet Tsitsipás uitgeschakeld, terwijl Giron onze landgenoot Zizou Bergs (ATP-69) versloeg. Beide spelers maakten indruk in hun kwartfinales en zorgden ook in deze wedstrijd voor een aangenaam kijkstuk. Lehecka (ATP-33), behield zijn goede vorm en stoomde na een snelle break in het derde spel door naar setwinst. (6-3)

In de tweede set liet de Amerikaan Giron (ATP-31) zien uit welk hout hij gesneden is bracht hij op zijn beurt de Tsjech in moeilijkheden. Hij beperkte de foutenlast en ging op het einde van de tweede set door de opslag van de tegenstander. (6-4) Een derde set moest de beslissing brengen.

Daar viel het kwartje al snel naar de kant van Lehecka (ATP-33). Het vijfde reekshoofd ging al in het eerste spel door de opslag van de Amerikaan en gaf dat voordeel uiteindelijk niet meer af. De Tsjech, die al een heel tornooi sterk serveert, wint de beslissende set met 6-2 en staat voor de derde maal in zijn carrère in een ATP-Finale.

In de onderlinge confrontaties tussen de finalisten Roberto Bautista Agut (ATP-60) en Jiri Lehecka (ATP-33) staat het momenteel 3-1 voor de Spanjaard, maar won de Tsjech wel de laatste confrontatie in 2024 (Beijing).

Dubbeltornooi: Galloway-Nedovyesov halen finale

In het dubbelspel werd vandaag de tweede halve finale afgewerkt. Het Amerikaans-Kazakse duo Galloway (ATP-38)-Nedovyesov (ATP-57) nam daarin vlot de maat van de Nederlanders Haase (ATP-71) en Pel (ATP-177) in twee sets. (6-2, 6-3)

Ze nemen het morgen in de finale op tegen de Oostenrijkers Erler (ATP-54) en Miedler (ATP-68), die eerder in tornooi de Belgen Gillé en Vliegen naar huis stuurden.