Bautista Agut wint European Open 2024!

Roberto Bautista Agut heeft de European Open 2024 op zijn naam geschreven. In een hoogstaande finale haalde hij het in twee sets van het vijfde reekshoofd, de Tsjech Jiri Lehecka (ATP-33). In het dubbelspel ging de overwinning naar de Oostenrijkers Erler en Miedler.

Beide finalisten hadden dit tornooi al een indrukwekkend parcours afgelegd. De Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-60) versloeg eerder al onder meer het derde reekshoofd Félix Auger-Aliassime (ATP-21), terwijl de Tsjech Lehecka (ATP-33) favoriet en tweede reekshoofd Stefanos Tsitsipás (ATP-11) uit het tornooi kegelde. In de onderlinge confrontaties stond het 3-1 voor de Spanjaard, maar de Tsjech had wel de laatste wedstrijd gewonnen.

Vanaf het begin werd duidelijk dat dit een wedstrijd met hoge inzet was. Lehecka, vijfde reekshoofd en tot aan deze finale slechts één opslagspel verloren, voelde de druk toenemen en moest bij een 2-1 stand meteen een eerste break incasseren. Hoewel de Tsjech in het achtste spel de break terugpakte, verloor hij aan het einde toch opnieuw zijn opslag, wat resulteerde in een 7-5 setstand.

Lehecka leek duidelijk aangeslagen na het verlies van de eerste set en gaf al snel zijn opslag weg in de tweede. Bautista Agut bewees dat op kwaliteit geen leeftijd staat en stoomde door naar tornooiwinst. (6-1) Hij behaalde met deze overwinning zijn twaalfde ATP-titel. De 36-jarige Spanjaard werd daarmee de op één na oudste toernooiwinnaar dit jaar, na Djokovic, die op 37-jarige leeftijd goud veroverde op de Olympische Spelen.

In de dubbelfinale stonden het Oostenrijkse duo Erler en Miedler tegenover het Amerikaans-Kazachse duo Galloway en Nedovyesov. De Oostenrijkers, die al vijf titels op hun naam hebben staan, maakten meteen indruk door in het eerste spel door de opslag van hun tegenstanders te gaan. Ze gaven die voorsprong niet meer uit handen en wonnen vlot de eerste set. (6-4)

Galloway en Nedovyesov, die deze week voor het eerst samen speelden, vochten zich in de tweede set terug in de wedstrijd en lieten zien waarom ze terecht in de finale stonden (6-1). Een supertiebreak moest de beslissing brengen. Aanvankelijk ging deze gelijk op, maar dankzij een krachtige return van Miedler trokken de Oostenrijkers uiteindelijk met 10-8 aan het langste eind. Het is de zesde dubbeltitel die ze behalen op de ATP-tour.

Kristoff Puelinckx, CEO Tennium: “We hebben een mooi tornooi gezien en zijn tevreden dat we weer heel wat topspelers naar België hebben kunnen halen, ondanks de drukke kalender. Uiteraard zien we graag dat zowel reekshoofden als Belgen het ver schoppen, maar het Belgische publiek is duidelijk een kennerspubliek. De finale, een wedstrijd tussen de oude en de nieuwe garde, was een confrontatie tussen twee hele goede spelers. Het enthousiasme en de ambiance in de tribunes gaven aan dat de toeschouwers hebben genoten van heel wat mooie wedstrijden deze week.”

Dick Norman, Tornooidirecteur: “We hebben opnieuw een heel mooie editie achter de rug. We hadden bijvoorbeeld al het eerste weekend onze familiedag, waardoor de tribunes ook met de kwalificatiewedstrijden al goed vol zaten. Ook Belgian Day was een absolute voltreffer, met Zizou Bergs die schitterde, en het publiek kon dit duidelijk smaken. Natuurlijk zien we graag dat reekshoofden ver doorstoten, maar de kwaliteit van de wedstrijden was van een hoog niveau. Daarnaast verliep ook de organisatie gestroomlijnder, omdat we als team nog beter op elkaar zijn ingespeeld.”