Recap van Dag 3

 Andy Murray heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de European Open na een marathonmatch. De Schot won dinsdagavond van de Amerikaan Frances Tiafoe, na een fantastisch spektakelstuk, in drie sets en na drie tiebreaks (6/7, 7/6, 6/7). In Antwerpen vielen enkele verrassingen te noteren: Jenson Brooksby nam de maat van zijn landgenoot Reilly Opelka, finalist van vorig jaar Alex de Minaur verloor in twee sets van Brandon Nakashima. 

 STERREN DINSDAG 

Een ware thriller. Zo kan je de match tussen Andy Murray (ATP-172) en Frances Tiafoe (ATP-48) het best omschrijven. Tiafoe begon het best met een break in het derde game. De set draaide uiteindelijk uit op een tiebreak. Murray sloeg toe en besliste met twee aces na elkaar de eerste set in zijn voordeel: 6/7 (2/7). In de tweede set begon Tiafoe weer veelbelovend en met zin voor spektakel, ook nu ging het gelijk op tot 6/6. En in deze tiebreak waren de rollen omgekeerd: nu trok Tiafoe aan het langste eind met 9/7. In een zenuwslopende derde set bleef het extreem spannend. Het publiek ging meermaals door het dak, en terecht. Wat een wedstrijd, wat een publiciteit voor het tennis! Het was uiteindelijk de tweevoudige olympische kampioen die de match over de streep trok: Murray versloeg een erg verdienstelijke Tiafoe met 6/7 (8/10) in de beslissende tiebreak. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, liet Murray zich in een eerste reactie ontvallen na de partij die 3u45 (!) duurde. 

 Alex de Minaur, vorig jaar nog finalist in Antwerpen en nummer 26 op de ATP-ranking, breide geen vervolg aan zijn prestaties van vorig jaar op de European Open. De Australiër stond in de eerste ronde tegenover Brandon Nakashima (ATP-79), die al enkele mooie flitsen liet zien. In een spannende eerste set won de Amerikaan met 6/4. De 22-jarige de Minaur kon niet meer terugvechten en verloor de tweede set met 6/0. In de tweede ronde neemt Nakashima het op tegen een andere kwalificatiespeler, 

Henri Laaksonen (ATP-99). De Zwitser pakte dinsdag uit met constant tennis en stuurde met 4/6, 6/0 en 6/3 de Fransman Benoit Paire (ATP-47) met lege handen richting kleedkamers. 

Jenson Brooksby (ATP-70), die in de achtste finale van de US Open een set pakte tegen Novak Djokovic dit jaar, etaleerde ook dinsdag weer zijn goede vorm. In een Amerikaanse clash tegen Reilly Opelka (ATP-25) was hij nauwelijks op een foutje te betrappen: het werd tweemaal 4/6. Opvallend: Opelka -een servicekanon van 2,11 meter- kreeg in de tweede set bij 2/4 een blanco spel aangesmeerd door zijn landgenoot op zijn eigen opslag. 

Ruben Bemelmans en Kimmer Coppejans konden de openingsmatch van dinsdag op Center Court 

niet winnen: ze verloren van de tweede reekshoofden Nicolas Mahut en Fabrice Martin. Die lieten er geen gras over groeien: ze gingen meteen door de opslag van Coppejans en liepen tot 0-3 en 1-4 uit. Het Belgische duo bleef op achtervolgen aangewezen en verloor uiteindelijk de eerste set met 3/6. 

Ook in de tweede set waren Martin en Mahut een maatje te sterk. De Fransen gingen in het derde game door de opslag van de Belgen en klommen al snel naar een 2/5 bonus. Ondanks de steun van een sfeervolle Lotto Arena en enkele knappe punten, konden de Belgen geen vuist meer maken. Mahut en Martin maakten hun favorietenrol waar en deden de boeken dicht op eigen service: 2/6. 

Zizou Bergs (ATP-186) verloor de laatste match van de dag op Center Court van Lloyd Harris (ATP-32) in twee sets. Bergs schoot sterk uit de startblokken en kwam meteen 0-40 voor op de opslag van de Zuid-Afrikaan, maar zevende reekshoofd Harris wist zijn opslaggame nog te winnen. Beide spelers hielden elkaar in evenwicht en een tiebreak besliste over de eerste set: 7/6 (4). 

Bergs liet net als vorig jaar vlagen van zijn klasse zien, maar Harris kon een break verzilveren en maakte het af op zijn eigen opslag: 6-3. In de tweede ronde volgt een duel tegen Jan-Lennard Struff (ATP-50) voor Lloyd Harris, die Albert Ramos-Vinolas (ATP-45) met 6-3, 3-6 en 6-3 versloeg. 

FAN ZONE 

Tijdens onze tweede School day mochten de kinderen hun vragen afvuren aan onze Belgische dubbelspelers Sander Gillé en Joran Vliegen. Later op de dag kwam de Argentijn Diego Schwartzman nog langs voor een signeersessie.