RECAP VAN DAG 5

 Tweevoudig olympisch kampioen Andy Murray heeft zijn kunststukje -hij werkte dinsdag de vijfde langste driesetter sinds 2008 af, tegen Frances Tiafoe- niet kunnen herhalen. De Schot ging onderuit tegen de Argentijn Diego Schwartzman. Xavier Malisse en Lloyd Harris hebben op de European Open wel voor een stunt. Het Belgisch-Zuid-Afrikaanse team bereikt hierdoor vrij verrassend de halve finale van zaterdag. 

 Matches 

Winnaar van de European Open 2019, Andy Murray (ATP-172), nam het in de voorlaatste match van de dag op tegen de Argentijn Diego Schwartzman (ATP-14). Voor Schwartzman was het de eerste match van dit tornooi maar al meteen een moeilijke match. Murray schoot snel uit de startblokken en kon meteen een break verzilveren. Schwartzman knokte zich terug in de eerste set en haalde set één binnen met 6/4. In de tweede set ging het gelijk op tot 2/2. Toen brak Schwartzman door de service van de Schot. Maar: Murray knokte terug met een break. Het begin van een erg spannende tweede set die uitdraaide op een tiebreak. Schwartzman klom daarin naar een 2/3 voorsprong en het bleef nekaan-nek tot het einde. Murray werkte een eerste matchbal weg met een ace. Uitstel van executie zo bleek, want het werd uiteindelijk 6/8 in het voordeel van de Argentijn. 

 In de eerste tweede rondematch op donderdag stonden de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris en de Duitser Jan-Lennard Struff (ATP-50) tegenover elkaar. Harris was dinsdag nog in twee sets te sterk voor onze landgenoot Zizou Bergs (ATP-186). Struff knokte zich in de eerste ronde dan weer in drie sets voorbij de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas (ATP-45). Het was al vrij snel duidelijk dat Harris een maatje te sterk was voor Struff. Hij brak meteen door de opslag van Struff en kon de eerste set winnen met 6/2 na iets minder dan een half uur. Harris ging op hetzelfde elan verder en kon na vier matchballen de tweede set (6/3) en de overwinning op zijn conto schrijven. 

Harris stond enkele uren later opnieuw op Center Court, nu aan de zijde van zijn coach Xavier Malisse tegen het duo Dodig/Melo. Voor deze week was het acht jaar geleden dat Malisse nog eens aan een ATP-tornooi deelnam. Het Belgisch/Zuid-Afrikaanse duo begon erg sterk met een vroege break en pakte 4/6 winst in de eerste set. In de tweede set waren de rollen omgekeerd. De favorieten konden 

die set wel naar hun hand zetten: 6/3. Malisse en zijn poulain panikeerden echter op geen enkel moment. Ze bleven met ontspannen tennis en knappe punten strooien, ook in de supertiebreak. Die eindigde uiteindelijk op 7/10, een ware stunt voor Malisse, die goed hersteld bleek van zijn match daags voordien. In de halve finale volgt nu zaterdag een duel tegen het Nederlandse duo Wesley Koolhof/Jean-Julien Rojer. 

De tweede partij op Center Court was er eentje tussen de Spanjaard Bautista Agut en de Hongaar Fucsovics. Fucsovics brak op love bij een 2/2 stand. Bij 2/4 leek de Hongaar met 0-40 dichtbij setwinst maar Bautista Agut keerde het tij zowaar. De Spanjaard benutte maar liefst 13 van de volgende 17 punten. Bij 5/4 kreeg Bautista Agut zelfs twee setpunten maar Fucsovics werkte op zijn beurt de setballen weg. De set werd beslist in een tiebreak. Daarin nam Bautista Agut de beste start met 3-0 maar Fucsovics keerde terug tot 5/5. Toch won uiteindelijk Bautista Agut de tiebreak. 

Fucsovics, die in juli van dit jaar dit jaar zijn kwarfinale in Wimbledon verloor tegen Novak Djokovic, veerde weer recht in de tweede set. Hij redde eerst twee breakballen en daarna ging hij met twee breaks naar een 0/5 voorsprong. En weer leek de match te kantelen. Bautista Agut keerde terug tot 3/5. Fucsovics bleef rustig en serveerde uit: 3/6. Hij stoomde door en bleef uitblinken op zijn service en met enkele knappe punten. Bij 1/5 legde Fucsovics de partij in een definitieve plooi op de opslag van Bautista Agut: 1/6. Met 7/6, 3/6 en 1/6 schaart Fucsovics zich zo in de kwarfinales, waarin hij het vrijdag zal opnemen tegen Harris 

Ladies Day 

Vandaag was het Ladies Day op de European Open. De vrouwen werden extra in de watten gelegd met een goed gevulde goodie bag en een gratis drankje. Ook mochten de vrouwen vragen stellen aan de Spanjaard Davidovich Fokina. 

Ook in de Fan Zone konden bezoekers weer een handtekening bemachtigen van Brooksby. Ondanks het koude weer kwamen enkelen een handtekening vragen aan deze nieuwe sensatie!